Tuesday, June 30, 2015

お頭つき刺身 SASHIMI WITH THE HEAD


お頭つき刺身

 

先日、次男の家族(嫁と孫二人)と星崎にある「ざうお」という魚料理屋に行きました。大きな建物の中に二艘の木造船(長さ20メートル、幅8メートルほど)が作られており、その船と船の間に幅3メートルぐらいの水流が流れており、水流には沢山の鯉や鰤が泳いでいました。お客は船から水流に向かって釣り竿にエサ(小エビ)をつけて投げ込むと、鯉がぱくつき、すぐ鯉が釣れます。釣り上げると空中で飛び跳ね、釣針から落ちて水流に戻ってしまいます。そうならないように、釣ったらすぐ、備付けのタモですくうのです。釣った鯉は店の人がすぐ刺身にしてテーブルに持ってきます。
私は大きな皿にお頭付きで出てきた刺身を見て残酷に思いました。胴体の部分は全部刺身になっているのですが、お頭から尾ひれまでの骨全体がぴくぴく動いているのです。魚は何にも言わないけれど、何という残酷なことをするのだと思いました。日本ではお頭つきの魚料理は高級料理なのですが、これはいただけません。お頭や尾ひれをテーブルに持ってこないで、刺身だけを持ってきてほしいものです。女房はうまいうまいと言って食べていましたが、私はそうでもありませんでした。大体が、私は岐阜県の出身で、子供のころから刺身など食べたことがありません。ところが女房は三重県出身で、子供のころから新鮮な刺身を食べていました。
アメリカ映画を見ると、豚の丸焼きなどがテーブルにでーんと出ている風景がありますが、アメリカ人は豚の頭が目の前にあるのに、何とも思わないで、肉を大きな包丁で切って、うまいうまいと言って食べるのです。これも残酷ではありませんか。せめて、スーパーで売っているような、豚や牛の原形をとどめていない形(パックとか)で出してほしいものです。
鯉の刺身を食べてから、しばらくは刺身を食べるのは御免こうむりたいと思います。

SASHIMI WITH THE HEAD
 
I went to a fish restaurant, Zauo in Hoshizaki, Minami Ward with my son’s family (his wife and two sons). The building was as large as an aircraft hangar in which two wooden boats were built side by side. Each boat was about 20 meters long and 8 meters wide. Between the two boats there was an artificial water stream about three meters wide. There was a lot of fish (mostly red sea bream and yellow tail) in the water.
  My grandson dropped a fishing line with shrimp on the hook. Soon a sea bream swallowed the bait and the next moment he raised the line, but it jumped up and down in the air and dropped in the water. The next time he tried, his father used a landing net and they successfully caught a sea bream.
  The fish was immediately made into sashimi. It was served on a large dish together with its head, bone, and tail. They were still twitching. The fish did not say anything but its glittering eyes were looking at me. I felt sick. In Japan, a fish dish with the head is considered to be a high-class dish, but I don’t feel like tasting it. It is too cruel. My wife ate the raw fish saying, “Delicious!” She is from Mie Prefecture, which borders the sea. On the other hand, I was born in Gifu Prefecture, which is an inland prefecture. I rarely had a chance to eat raw fish in my childhood.
  When I see Western movies, I sometimes see a giant roast pig served on a table at parties. The people dressed elegantly slice the pig body and eat it in front of the its head. Don’t they feel sick eating the pig, being looked at by the weeping pig eyes? How cruel this is again! I prefer raw fish and pig/cow meat packed in a plate like they are sold in a supermarket. They do not at least remind me of the figures of fish/pigs/cows.
  After I ate the sea bream, I don’t feel like eating raw fish again within a week or two.




 

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